10-05-2018

De Raad van Bestuur van Orona keurt de fusie met Electra Vitoria goed en legt de doelstelling vast om zijn positie in Europa te versterken

Dankzij deze fusie wordt de productiecapaciteit vergroot en komen we opnieuw een stap dichter bij de grote multinationals. We haalden een omzet van 705 miljoen, een stijging van 8,13% ten opzichte van het jaar ervoor
De Raad van Bestuur van Orona keurt de fusie met Electra Vitoria goed en legt de doelstelling vast om zijn positie in Europa te versterken

Orona, de Baskische onderneming uit Hernani die zich toespitst op oplossingen voor stedelijke mobiliteit, heeft vandaag haar jaarlijkse aandeelhoudersvergadering gehouden in haar Orona Ideo-vestiging.

Naast de goedkeuring van de jaarrekeningen van 2017 werd ook de fusie tussen Orona S. Coop. en Electra Vitoria S. Coop. aangenomen. Dit is het hoogtepunt van een gezamenlijk traject dat startte toen de holding Mondragón in 2005 de liftenafdeling oprichtte.

 

Orona EU-project: Europa als doel

De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering heeft er ook mee ingestemd om verder in te zetten op het 'Orona UE-project'. Dit project wil de positie van de onderneming verstevigen als enige liftenexploitant in Europa die in staat is om te concurreren met de vier multinationals op wereldniveau. In deze context vertegenwoordigt het gemeenschappelijke project dat voortvloeit uit de fusie een uniek en eigen voorstel om de samenwerkingservaringen uit te breiden op Europees niveau.

Met het Orona EU-project wil de onderneming in omvang groeien, wat zal leiden tot meer personeel en meer installaties. Hiervoor steunt zij op een stevig commercieel netwerk en een uitgebreide technologische capaciteit dankzij de grootste liftenfabriek van Europa, goed voor 20.000 eenheden.

Resultaten 2017: De belangrijkste cijfers ten opzichte van het vorige jaar*

  •  - 705 miljoen euro omzet (+8,13%)
  •  - 408 miljoen euro omzet op de internationale markt (58% van de totale omzet) (+6,81%)
  •  - Brutobedrijfsresultaat (Ebitda): 124 miljoen euro (+10%)
  •  - Investering van 2% van de totale omzet
  •  - 13.998 geïnstalleerde apparaten (+10,5%)

 - 4982 werknemers (+4,58%)

Xabier Mutuberria, algemeen directeur van Orona: "Onze beoordeling van het resultaat dat in 2017 werd neergezet, is zeer positief, maar het belangrijkste van dat jaar is dat Orona zich in de beste positie heeft geplaatst om de enige Europese onderneming te worden die in staat is om te concurreren met de grote internationale multinationals. Het Orona EU-project is van essentieel belang om onze positie onder de belangrijkste Europese liftbedrijven te verstevigen door middel van innovatie en het creëren van banen. De vernieuwde samenwerking die voortvloeit uit de goedgekeurde fusie met Electra Vitoria, wordt beschouwd als een belangrijke hefboom om te toekomst tegemoet te gaan met een vernieuwde inzet op samenwerkingswaarden."

Terug naar nieuws

Nieuwsarchief

Corporate communicatie

Persdossier

Informatie over Orona

Downloaden [200 kb]